Logopedförbundets studentsektion enkät om VFU 2021

Metod 

I början av april skickade Logopedförbundets studentsektion ut en enkät som riktade sig till samtliga logopedstudenter i Sverige. Enkäten mailades ut till samtliga av Logopedförbundets studentsektions medlemmar, samt delades på sociala medier i både universitetsspecifika grupper och öppet. Enkäten var öppen för svar under 20 dagar. Enkäten besvarades av 104 studenter, där 74,3% av respondenterna uppgav sig befinna sig i andra halvan av utbildningen. Respondenterna hade även en jämn fördelning mellan lärosätena. 

Enkäten bestod av två delar. Den första delen berörde frågor om VFU i allmänhet, medan andra halvan frågade om Covid-19 specifikt. 

Nedan presenteras de viktigaste resultaten från enkäten. Resultaten i sin helhet publiceras på Logopedförbundets hemsida www.info-sloss.com/VFU.

Allmänt 

På frågan om utbildningen innehåller tillräckligt med praktik svarar 51,9% av respondenterna “nej”. Detta är dock inte jämnt fördelat över utbildningsorterna. Nöjdast är studenterna i Göteborg och Uppsala, där endast 8% respektive 13,3% av studenterna svarar “nej”. Minst nöjda är studenterna i Linköping 65%, och därefter Stockholm och Lund (58,8 och 56,5). I Umeå svarar 25% nej. 

På frågan om man upplever att praktiken varit likvärdig med sina kursares, svarar 63,1% nej.  Studenterna har i frisvar angett att olika verksamheter har olika möjligheter att erbjuda variation i patienter/-grupper, tester och interventionstyper. Många nämner även att mängden ansvar studenten får ta skiljer sig. Det förefaller även vanligt att mängden patienter en student får träffa under sin praktikperiod inte kontrolleras av utbildningen. En student uppger att hen endast träffat 3 patienter under en 3 veckor lång placering. Mest ojämlik praktik upplever lundastudenterna, där endast 9,1% har svarat “ja” på frågan om deras praktik varit likvärdig med kursarnas. 

 När respondenterna tillfrågas om de upplever att det saknas eller behövs mer praktik inom något område, anger 68,8% skollogopedi, 56,3% stamning/skenande tal, och 47,9% vuxenhabilitering. Många respondenter anger att de fått endast antingen barn- eller vuxenhabilitering, barnlogopedi eller barnhabilitering, samt barnlogopedi eller skollogopedi, till följd av utbildningens upplägg. 

Ekonomi

74,5% av respondenterna anger att praktiken under utbildningen kostat dem något, varav 44,2%, det vill säga 31 studenter angett att praktiken kostat dem över 2000kr. Det som flest anger kostat är resekostnader och dubbla hyror vid placering långt bort från hemorten. 

Handledare

På frågan hur nöjda respondenterna varit som helhet med sina handledare svarar 74,6% att de är ganska eller väldigt nöjda. 

På frågan om respondenterna någon gång känt sig som en belastning på sina handledare är svaren mer spridda. 3 studenter säger att de alltid känner sig som en belastning medan 26 studenter anger att de aldrig känt sig belastande. Övriga respondenter svarar mitt emellan, och många anger att det skiljt sig mycket mellan olika praktikplatser. 

59,2% av respondenterna säger att handledarna varit väl förberedda inför deras ankomst. 

De flesta respondenter anser att handledarna oftast är pedagogiska. 

Covid-19 resultat 

Enkätens andra del innehåll frågor specifikt kring Covid-19 i relation till VFU. På frågan om Covid-19 haft en negativ påverkan på studenternas VFU svarade 82,5% av respondenterna ja. 

I frågan om de upplever att universiteten gör tillräckligt i VFU-frågan i förhållande till pandemin svarar 51% av studenterna ja. Många respondenter anger att informationsbrist under pandemin varit ett stort problem och att ovissheten har påverkat deras psykiska hälsa negativt. 

Flera studenter uppgav i frisvarsdelen av enkäten att de blivit misstänkliggjorda på sina VFU-platser för att de skulle vara smittbärare, och en student uppgav att hen inte fick komma in på vissa avdelningar på grund av personalens rädsla för smitta. 

I frisvar är det även flera studenter som beskriver oro för ett framtida arbetsliv och konkurrenskraftighet på arbetsmarknaden när VFU:n varit bristfällig jämfört med tidigare och framtida år. Många studenter är oroliga för kunskapsbortfallet som pandemin orsakat och att universiteten inte verkar lyhörda inför denna oro.

Har du under din VFU upplevt något av följande till följd av Covid-19 .png

I frågan om de upplever att universiteten gör tillräckligt i VFU-frågan i förhållande till pandemin svarar 51% av studenterna ja. Många respondenter anger att informationsbrist under pandemin varit ett stort problem och att ovissheten har påverkat deras psykiska hälsa negativt. 

Flera studenter uppgav i frisvarsdelen av enkäten att de blivit misstänkliggjorda på sina VFU-platser för att de skulle vara smittbärare, och en student uppgav att hen inte fick komma in på vissa avdelningar på grund av personalens rädsla för smitta. 

I frisvar är det även flera studenter som beskriver oro för ett framtida arbetsliv och konkurrenskraftighet på arbetsmarknaden när VFU:n varit bristfällig jämfört med tidigare och framtida år. Många studenter är oroliga för kunskapsbortfallet som pandemin orsakat och att universiteten inte verkar lyhörda inför denna oro.



Sloss kommentar till resultaten

En av Logopedförbundets studentsektions grundpelare har alltid varit att utbildningsort inte ska spela roll, utan att alla studenter har rätt till en utbildning som håller samma höga nivå. Eftersom logopedyrket även är legitimationsbaserat, är det en självklarhet att en legitimation ska vara lika mycket värd oavsett vilket lärosäte man valt att läsa vid. I vår enkät finns det tyvärr indikationer på att detta inte är fallet. Studenter vittnar om att de inte vill söka arbete inom vissa områden då de upplever att deras kompetens inte är tillräckligt hög. Att man under hela sin praktik inom barnlogopedi endast får utföra intervention för fonologiska problem och inte får möta en diversitet av patienter kan vara svårt för den enskilde handledaren att påverka, men om två kursare på samma placering har vitt skilda patienterfarenheter måste det finnas ett bättre sätt att genomföra VFU på än nuvarande upplägg. 

När vi dessutom jämför utanför studenter på samma lärosäte, och i stället sätter blicken mot olika lärosäten, ser vi att det skiljer sig flera hundra timmar mellan lärosäten med minst eller flest antal praktiktimmar. Att en student ska behöva välja universitetsort utifrån mängden eller bristen på praktiktimmar i stället för annat såsom studentliv, geografisk position, avstånd till nära och kära eller något annat, riskerar bara att öka segregationen och nivån på vården runt omkring i landet. Detta med tanke på att många studenter söker arbete i närområdet kring sin utbildningsort efter examen.

Ett annat stort problem är kostnaden för VFU. Enligt 1 kap.10 § högskoleförordningen skall utbildningen vid högskolan i Sverige vara avgiftsfri, och flera lärosäten arbetar mycket med frågan om breddad rekrytering. Vår enkät visar dock att många studenter behöver bekosta både kollektivtrafik och boende under sina VFU-perioder. Detta visar både att utbildningarna bryter mot högskoleförordningen, samt kan leda till att vissa studentgrupper inte kan fullfölja utbildningen, vilket i sin tur kan leda till att yrkeskåren som helhet blir mer homogen. Eftersom logopedkåren redan nu är ojämnställd anser vi att detta är steg i fel riktning. 

I dagsläget är det för de flesta som handleder studenter frivilligt att genomföra någon typ av förberedande pedagogisk utbildning eller samtal, och det är många som inte väljer att genomföra denna på grund av tex tidsbrist. Det är en självklarhet att föreläsare och examinatorer på teoretiska kurser har pedagogisk bakgrund, vilket gör det orimligt att handledare som examinerar studenter på viktiga moment under utbildningen kan välja att avstå från kompetensutveckling för detta. Logopedförbundets studensektion anser att både utbildningen och yrkeskåren bör ställa högre krav på handledarkompetens, då detta kommer leda till mer kompetenta framtida kollegor för samtliga logopeder. Att handledare inte får tid från arbetsgivarna för denna typ av kompetensutveckling är fel och måste åtgärdas.

Covid-19 pandemin har påverkat hela samhället på alla nivåer, och det är en självklar följd  att även studenters VFU påverkas. Det är dock inte rimligt att studenter får en sämre utbildning på grund av att de råkat studera just dessa år. Logopedförbundets studentsektion har förståelse för att omställningen till en digital utbildning varit tuff för universiteten såväl som placeringarna, men detta är ingen ursäkt. Att studenter får träffa färre patienter, hålla i färre besök och får sämre förberedelsemöjligheter, är inte värdigt en legitimationsgrundande utbildning. Det är inte rimligt att en VFU-period på 21 dagar kan innehålla tre patientbesök totalt. Alla universiteten definierar i dagsläget inte vad som räknas som en adekvat praktikdag, vilket gör att tio praktikdagar för en student kan innebära tio dagar av fyra patientbesök per dag, och för en annan auskultationer i nio av dagarna. 

Vi i Logopedförbundets studentsektion anser att denna problematik är något som angår hela kåren och att vi tillsammans måste arbeta för att förändra situationen för studenterna, för att ge bättre förutsättningar till våra nuvarande och framtida patienter. Nedan finns våra förslag till förändring.

Logopedförbundets studentsektions krav: 

  • Att VFU:n blir helt kostnadsfri på samtliga logopedprogram 

  • Att samtliga handledare ska genomgå någon form av pedagogisk kompetensutveckling före placeringens början, samt ha kontinuerlig uppföljning

  • Att handledare ställer krav på sina arbetsgivare att få tid och resurser att delta på denna kompetensutveckling

  • Att universiteten tar fram tydliga och adekvata förslag på hur studenternas försämrade kunskapsinhämtning till följd av pandemin ska kompenseras för 

  • Att universiteten tydligt definierar vad en adekvat VFU-dag ska innehållas för att räknas som fullgod, och samordnar detta arbete med varandra för att främja likvärdig utbildning mellan lärosäten

  • Att universiteten utreder, utvärderar och följer upp sina VFU-placeringar för att säkerställa att placeringarna är likvärdiga mellan studenterna

Logopedförbundets studentsektions Styrelse 20/21

Alva Söderbäck, Isabelle Goréus, Isabella Lundqvist, Amanda Smeds, Agnes Hammarström Parszyk